Η δίκη των δέκα αγωνιστών της ΑΤΙΚ, γνωστή ως «δίκη των κομμουνιστών του TKP/ML στο Μόναχο», συνεχίζεται από τον Ιούνιο του 2016. Το κατηγορητήριο για τους 10 επαναστάτες κομμουνιστές βασίζεται σε έγγραφα που παρουσίασε το τουρκικό κράτος και είναι υποκλοπές της MIT (μυστική υπηρεσία πληροφοριών) από συζητήσεις, συνεδριάσεις, τηλεφωνικές συνομιλίες και συνεντεύξεις.
Οι εννιά από τους κατηγορούμενους, κάτω από την πίεση του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης, έχουν απελευθερωθεί με περιοριστικούς όρους, ύστερα από πολύμηνη προφυλάκιση. Από τον Αύγουστο του 2019 παραμένει στις φυλακές μόνο ο Μουσλούμ Ελμά. Κρατείται προφυλακισμένος από τις 15 Απρίλη του 2015 και στο διάστημα αυτό βρέθηκε πολλούς μήνες σε συνθήκες απομόνωσης. Οι ημερομηνίες των συνεδριάσεων του δικαστηρίου δίκης έχουν προσδιοριστεί μέχρι την 1η Απρίλη του 2020.
Στη δικάσιμο της 27ης Νοέμβρη οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από το δικαστήριο να καταθέσουν στη δίκη δυο συγκρατούμενοι του Μουσλούμ Ελμά στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ σχετικά με τα συστηματικά και οργανωμένα βασανιστήρια που έχουν υποστεί, με στόχο να καταδειχθεί η πραγματική κατάσταση στις φυλακές της Τουρκίας. Ο Μουσλούμ Ελμά πέρασε 20 χρόνια στις φυλακές της Τουρκίας. Το δικαστήριο αρνήθηκε, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες!
Επίσης τέθηκε το πολύ σοβαρό θέμα της ανεπάρκειας του εμπειρογνώμονα για την επίβλεψη της ακρίβειας των μεταφράσεων, στις οποίες θα στηριχτεί η απόφαση, αφού το κατηγορητήριο έχει συνταχθεί με βάση κείμενα στην τουρκική γλώσσα. Και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε. Όπως απέδειξαν οι συνήγοροι, τα μεταφραστικά «λάθη» είναι εις βάρος των κατηγορούμενων και βοηθάνε να παρθεί καταδικαστική απόφαση. Οι συνήγοροι ισχυρίζονται πως το δικαστήριο αρνείται την διερεύνηση των μεταφραστικών λαθών, γιατί αυτό θα δημιουργούσε εμπόδια στη γρήγορη καταδίκη των κατηγορούμενων.
Η συνέχιση της κράτησης του Μουσλούμ Ελμά στις φυλακές συνεχίζει να κινητοποιεί το κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη και αλλού. Στις 4 Νοέμβρη ξεκίνησε καμπάνια αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Μουσλούμ Ελμά, που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκέμβρη. Στα πλαίσια της καμπάνιας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε πολλές χώρες. Στις 15 Νοέμβρη σε αρκετές χώρες έγιναν συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις τύπου μπροστά στα γερμανικά προξενεία. Στις 18 Νοέμβρη είχε προγραμματιστεί συμμετοχή στη δίκη διεθνούς αντιπροσωπείας δικηγόρων, αλλά αιφνίδια ματαιώθηκε η δικάσιμος της ημέρας. Στις 27 Νοέμβρη, 21 αγωνιστές, που ήταν συγκρατούμενοι του Μουσλούμ Ελμά στις στρατιωτικές φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ, φυλακισμένοι από την χούντα του Εβρέν του 1980, παρευρέθηκαν στη δίκη και κατέθεσαν κείμενο με αίτημα την απελευθέρωσή του. Ανάμεσα σ’ αυτούς που υπογράφουν βρίσκονται πολιτικοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες από την Τουρκία και την Γερμανία. Στις 2 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μπροστά στο δικαστήριο. Πρώτη ομιλήτρια ήταν η δικηγόρος του Μουσλούμ Ελμά, Antonia v.d. Behrens, που μετέφερε τους χαιρετισμούς του και ενημέρωσε για την πορεία της δίκης. Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετείχαν στην καμπάνια και η καμπάνια ολοκληρώθηκε με διαδήλωση στο κέντρο του Μονάχου, διακηρύσσοντας ότι θα συνεχίσουν μέχρι την απελευθέρωση του Τούρκου κομμουνιστή.