Σελίδες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Συνεχίζεται η δίκη της ΑΤΙΚ - Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επαναστατικής αλληλεγγύης

Η δίκη της ΑΤΙΚ, γνωστή και ως δίκη των κομμουνιστών του TKP/ML στο Μόναχο, που συνεχίζεται από τον Ιούνη του 2016 και διεξάγεται δυο μέρες την εβδομάδα έχει ξεπεράσει τις 150 ημερήσιες συνεδρίες! Στις 17 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η 154η δικάσιμος. Από την σύλληψή των κατηγορούμενων τον Απρίλη του 2015 ως σήμερα πραγματοποιήθηκαν πλήθος από εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Για να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτήν την στημένη δίκη και να καταγγείλουν το γερμανικό κράτος και τους θεσμούς του με πρώτο το ποινικό σύστημα, χιλιάδες αλληλέγγυοι άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μπροστά στα δικαστήριο και σε εκδηλώσεις στην Γερμανία και αλλού. Πολλοί πήγαν στο Μόναχο και παρακολούθησαν κάποια από τις συνεδριάσεις δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι δικαζόμενοι αγωνιστές δεν είναι μόνοι τους. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους έχουν αποφυλακιστεί υπό όρους ύστερα από κράτηση που ξεπέρασε τα δύο χρόνια, άλλοι όμως βρίσκονται ακόμη προφυλακισμένοι από τον Απρίλιο του 2015. Ένας από αυτούς είναι και ο Ντενίζ Πεκτάς, που είχε συλληφθεί στην Ελλάδα και μέσω των γαλλικών αρχών παραδόθηκε στην Γερμανία.


Ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα επαναστατικής αλληλεγγύης το έδωσε ο σύντροφος Ούλι που βρέθηκε στο δικαστήριο 152 φορές! Ο Ούλι που δεν άφησε μόνους τους στην διάρκεια της κράτησης τους δικαζόμενους είπε: «Αυτή είναι μια επίθεση που δεν αφορά μόνο τους δέκα κομμουνιστές, αφορά όλα τα δημοκρατικά και επαναστατικά κομμάτια του λαού στην Γερμανία. Έτσι είναι πολύ φυσικό για μένα να είμαι εδώ. Μέχρι να τελειώσει η δίκη θα είμαι στο δικαστήριο!».

Η κατηγορούμενη Μπανού Μπουγιούκαβτζι επεσήμανε την σημασία αυτής της υπεράσπισης και της συμπαράστασης προς τους επαναστάτες κρατούμενους, λέγοντας «ο σύντροφός μας Ούλι με τις επιστολές που μου έστελνε απ’ όπου και αν βρισκόταν μου έδινε μεγάλη δύναμη. Γνωριστήκαμε με τις επιστολές, δεν γνωριζόμασταν από πριν, γίναμε γνωστοί, γίναμε σύντροφοι, υπήρξε κάτι που μας σύνδεσε. Η υπόθεση του σοσιαλισμού, το όνειρο για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς καταπίεση και τάξεις. Έγραφε τόσο ωραίες επιστολές, που έγινε η σημαντικότερη σύνδεσή μας με τον έξω κόσμο. Ενίσχυσε τις ελπίδες μας γράφοντας για τους κάθε είδους αγώνες που διεξαγόταν, για τις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που γινόταν έξω. Μας έκανε να νοιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι».

Στο ανώτατο δικαστήριο του Μονάχου συνεχίζεται η δίκη των δέκα επαναστατών κομμουνιστών που ξεκίνησε στις 17 Ιούνη του 2016 και σύμφωνα με το δελτίο τύπου του δικαστηρίου ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής της δίκης μέχρι τις 4 Ιούνη του 2019. Επτά από τους δέκα κατηγορούμενους έχουν αποφυλακιστεί με όρους σε διαφορετικές ημερομηνίες με την υποχρέωση να προσέρχονται στην δίκη. Συνεχίζουν να δικάζονται κρατούμενοι οι Seyit Ali Uğur (Σείτ Αλή Ουγούρ), Deniz Pektaş (Ντενίζ Πεκτάς) και ο Müslüm Elma (Μουσλούμ Ελμά). Έχουν αποφυλακιστεί οι Σαμί Σολμάζ (Sami Solmaz), Μπανού Μπουγιούκαβτζι (Banu Büyükavcı), Ερχάν Ακτούρκ (Erhan Aktürk), Μεχμέτ Γιεσίλτζαλι (Mehmet Yeşilçalı), Μουσά Ντεμίρ (Musa Demir), Σινάν Αϊντίν (Sinan Aydın), Χαϊντάρ Μπερν (Haydar Bern)

www.avrupahaber4.org/