Σελίδες

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Δίκη της ΑΤΙΚ | Το δικαστικό σύστημα της Γερμανίας αμφισβητεί την ψυχική υγεία των κομμουνιστών!

Διεξάγεται από τον Ιούνη του 2016 η δίκη της ΑΤΙΚ, γνωστή ως δίκη του TKP/ML (Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας/Μαρξιστικό Λενινιστικό). Η δίκη θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Απρίλη του 2019 με προφυλακισμένους τους Seyit Ali Ugur, Deniz Pektaş και Müslüm Elma, ενώ στις 17-10-2018 απελευθερώθηκε και ο Erhan Aktürk.

Στην πιο τρανταχτή παρωδία δίκης, όπως τη χαρακτηρίζει ο εμπειρογνώμονας καθηγητής Τουρκολογίας Neumann, χρησιμοποιούνται κατασκευασμένα στοιχεία της τουρκικής αστυνομίας σαν αποδεικτικά στοιχεία. Στις 15-10-2018, καταθέτοντας στο Μόναχο ως μάρτυρας, είπε: «Το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία μπήκε στον πάγο. Το τουρκικό κράτος είναι αδίστακτο ενάντια στην επαναστατική αριστερά, χρησιμοποιεί ακραίες και βίαιες πρακτικές και κατασκευάζει πλαστά αποδεικτικά στοιχεία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν». Συγκρίνει τη δικαιοσύνη της περιόδου της φασιστικής στρατιωτικής χούντας του 1980 με τη σημερινή δικαιοσύνη. Τονίζει τη στάση τού τουρκικού κράτους στο κουρδικό ζήτημα, τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, τις δολοφονίες κρατουμένων στις φυλακές, τη σφαγή των απεργών πείνας το 2000 στις φυλακές με την επιχείρηση «επιστροφή στη ζωή». Με παραδείγματα δικών αποκαλύπτει ότι κατασκευάστηκαν πλαστά στοιχεία και οι αποφάσεις των δικαστηρίων εκδίδονται με τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας.


Στις ερωτήσεις των δικηγόρων αν υπήρξαν δολοφονίες μελών του TKP/ML στο εξωτερικό από το τουρκικό κράτος, απάντησε: «Η δολοφονία του αρμένιου αγωνιστή του TKP/ML Nubar Yalımyan το 1982 στην Ουτρέχτη αποδίδεται στην ομάδα του Çatlı κάτω από την καθοδήγηση του τουρκικού κράτους» (ο Çatlı ήταν πράκτορας του τουρκικού κράτους και συμμετείχε σε πολλές πολιτικές δολοφονίες και απαγωγές).

Ο δικηγόρος Iñigo Schmitt Reinholtz κατέθεσε αίτημα 46 σελίδων για ακύρωση της δίκης, καταθέτοντας ότι είναι μια πολιτική υπόθεση και δεν μπορεί να εκδικαστεί σαν ποινική. Αναφέροντας χαρακτηριστικά «Το δικαστήριο επικαλείται την προστασία των αμάχων. Είναι υποκρισία να επικαλείται την προστασία των αμάχων όταν δεν διερευνήθηκε καθόλου το θέμα της δολοφονίας 100 Αφγανών από τον γερμανικό στρατό. Αν εδώ δικάζονταν Ταλιμπάν ή μέλη θρησκευτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, θα είχαν απελευθερωθεί προ πολλού. Αποδεικνύεται ο αντικομμουνισμός του γερμανικού κράτους που έχει διεισδύσει στο δικαστικό σώμα».

Στη δικάσιμο της 17-9-2018, μετά την ανάγνωση του βιογραφικού του Müslüm Elma, ο εμπειρογνώμονας ψυχίατρος και ο δικαστής υπέβαλαν ερωτήσεις. Ο Müslüm Elma απάντησε «ερωτήσεις σχετικά με χτυπήματα στο κεφάλι στην παιδική του ηλικία. Αυτό σε συνδυασμό με την αγνόηση του πορίσματος της μαγνητικής τομογραφίας για το σύνδρομο Wernicke-Korsakow ως αποτέλεσμα της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου το 2000 δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αποκαλυφθούν γεγονότα και ο φασιστικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους. Καμία ερώτηση για τη ζωή στις τουρκικές φυλακές πάνω από 20 χρόνια. Δεν σας αρκεί να αποδείξετε ότι η δίκαιη πάλη ενάντια στο φασιστικό κράτος είναι τρομοκρατία. Θέλετε να αποδείξετε ότι όσοι τάσσονται ενάντια στο φασιστικό τουρκικό κράτος είναι διανοητικά διαταραγμένοι. Η αστική τάξη βλέπει τα επαναστατικά χαρακτηριστικά σαν αρρώστια και το αστικό δικαστικό σύστημα βλέπει τους επαναστάτες σαν “προδότες της πατρίδας” ή σαν “τρομοκράτες”. Μια διαδικασία συγκάλυψης και απόκρυψης της πραγματικότητας. Στην ταξική πάλη που εξελίσσεται, οι αντιθέσεις καταπιεστών και καταπιεζόμενων, όσο και αν τις παραβλέπετε, οδηγούν τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις στην πάλη για την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία».

Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται έξω από το δικαστήριο όπως και οι εκδηλώσεις όπου δικηγόροι και κατηγορούμενοι ενημερώνουν για την πορεία της δίκης. Στις 25 Οκτώβρη, στις 6:30 μ.μ., διοργανώνεται αντίστοιχη εκδήλωση στην αίθουσα Burgblick του Gewerkschaftshaus Nürnberg (κέντρο Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Νυρεμβέργης).