Σελίδες

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ξανάρχισε η δίκη της ΑΤΙΚ Τροποποίηση του ποινικού κώδικα με σκοπό την καταδίκη των επαναστατών!

Η δίκη των αγωνιστών της ΑΤΙΚ στη Γερμανία συνεχίζεται από τις 11 Σεπτέμβρη, μετά τη διακοπή λόγω θερινών διακοπών των δικαστηρίων στο Μόναχο. Οι δέκα Τούρκοι αγωνιστές δικάζονται σαν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (μαρξιστικού- λενινιστικού), TKP M/L, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τις έντονες επιθέσεις του συστήματος ενάντια στα κομμουνιστικά ιδεώδη και το επαναστατικό κίνημα, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των μέτρων φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι δέκα κομμουνιστές δικάζονται με κατηγορητήριο της ΜΙΤ, που στηρίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από παρακολουθήσεις τηλεφώνων μέσω των εταιρειών τηλεπικοινωνίας και το διαδίκτυο (αναρτήσεις, αναγνώσεις σελίδων κλπ). Το κατηγορητήριο βάσει αυτών των στοιχείων δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει ενοχή, γιατί αυτά δεν θεωρούνται αποδεικτικά στοιχεία και πολλές φορές στο διάστημα της δίκης έγιναν ενστάσεις.

Οι αγωνιστές της ΑΤΙΚ κατηγορούνται για τη δράση τους στην Τουρκία ενάντια στη χούντα του 1980 και για τη συμμετοχή τους στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό και αντιφασιστικό κίνημα. Για αυτή τους την δραστηριότητα φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στην Τουρκία. Κάποιοι συμμετείχαν στις μεγάλες απεργίες πείνας στις φυλακές και έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στην υγεία τους και για αυτούς τους λόγους πήραν πολιτικό άσυλο σε χώρες της Ευρώπης και για τους ίδιους λόγους σήμερα δικάζονται.


Τον Ιούνη του 2017 ψηφίστηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας κεκλεισμένων των θυρών τροποποίηση του ποινικού κώδικα ώστε τα στοιχεία του κατηγορητηρίου αυτού του τύπου να θεωρούνται αποδεικτικά στοιχεία. Τον Ιούλιο εγκρίνεται, στις 24 Αυγούστου τίθεται σε ισχύ και στις 11 Σεπτέμβρη εφαρμόζεται στη δίκη της ΑΤΙΚ. Η τροποποίηση παρουσιάζεται από την πλευρά του γερμανικού κράτους σαν παρέμβαση ώστε «ο ποινικός κώδικας να γίνει πιο αποτελεσματικός και πρακτικός στην εφαρμογή του νόμου». Στην πραγματικότητα είναι μια «σοβαρή παρέμβαση και επίθεση στα αστικά - δημοκρατικά δικαιώματα» όπως αναφέρει η υπεράσπιση των κατηγορούμενων. Η τροποποίηση είναι ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια του συστήματος, που αποκλείει το κοινό από την γνώση των επιχειρημάτων των δικαζόμενων και της υπεράσπισης ιδιαίτερα όσον αφορά την αμεροληψία των δικαστών.

Η δίκη συνεχίζεται με απόρριψη όλων των αιτήσεων αποφυλάκισης που υπέβαλλαν οι δικαζόμενοι επειδή ο χρόνος προφυλάκισης (2μισι χρόνια) είναι δυσανάλογος με τις προβλεπόμενες ποινές, χωρίς να συζητηθούν οι αιτήσεις στο δικαστήριο, αφού ομόφωνα αυτό συντάχθηκε με την πρόταση του εισαγγελέα, σύμφωνα με τον τροποποιημένο ποινικό κώδικα, που αλλάζει και τον τρόπο απόρριψης των ενστάσεων. Οι συνήγοροι θεωρούν την τροποποίηση μια δυσμενή εξέλιξη για τη δίκη και το γεγονός ότι η δίκη διεξάγεται με πολλές διακοπές με ευθύνη του δικαστηρίου αυξάνει το διάστημα προφυλάκισης.

Το σύστημα όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι οι εργάτες, οι μετανάστες, η νεολαία και για αυτούς η ΑΤΙΚ είναι το φρούριο των αγώνων τους για τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, της πάλης τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο.

Από τον Απρίλη του 2015 που έγιναν οι συλλήψεις μέχρι σήμερα, οργανώσεις της αριστεράς, κομμουνιστικά κόμματα, σύλλογοι, ενώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα, καλλιτέχνες, συγγραφείς οργάνωσαν ένα πλατύ δίκτυο αλληλεγγύης σε πολλές χώρες. Πολύμορφη αλληλεγγύη που εκφράστηκε με κινητοποιήσεις μπροστά στις φυλακές, στις πλατείες, τους δρόμους, μέσα και έξω από το δικαστήριο. Το καλοκαίρι έγιναν εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη με σταντ, ανακοινώσεις, συζητήσεις με τη συμμετοχή δικηγόρων, συγγραφέων, συλλόγων μεταναστών, σωματείων, συναυλίες με προοδευτικούς καλλιτέχνες.

Στις 15 Σεπτέμβρη οργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το δικαστήριο του Μονάχου, όπως κάθε μήνα από την αρχή της δίκης, από την ATIF, την ομοσπονδία Τούρκων εργατών στη Γερμανία, τη διεθνή λίστα του MLPD, στο ψηφοδέλτιο της οποίας ήταν υποψήφιοι οι δικαζόμενοι κομμουνιστές Ερχάν Ακτούρκ και Ντενίζ Πεκτάς.


Στην δίκη της ΑΤΙΚ δικάζονται οι προοδευτικές και δημοκρατικές ιδέες και το κομμουνιστικό κίνημα, όσοι αγωνίζονται για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο, όσοι παλεύουν για να γίνουν οι λαοί αφέντες στον τόπο τους και τη ζωή τους, όσοι έχουν τάξει την ζωή τους στην ανασυγκρότηση του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος για να μπορέσουν οι εργάτες και οι λαοί να αντισταθούν, να αγωνιστούν και να νικήσουν. Σήμερα απαιτείται συμπόρευση στον αγώνα για την άμεση απελευθέρωση και αθώωση των δικαζόμενων αγωνιστών της ΑΤΙΚ.