Σελίδες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Δίκη της ΑΤΙΚ: Πληθαίνουν οι εκδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης


Νέα συγκέντρωση στο Μόναχο στις 28 Οκτωβρίου

Στο Πολιτιστικό Κέντρο των Κούρδων, στο Γκίσεν της Γερμανίας, διοργανώθηκε ενημερωτική συγκέντρωση για τους δέκα επαναστάτες κρατούμενους που δικάζονται στο Μόναχο και τους Κούρδους αγωνιστές που διώκονται σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Συμμετείχαν ο δικηγόρος του Ντενίζ Μπεκτάς, Γιενέρ Σοζέν, ο εκπρόσωπος της διεθνούς επιτροπής αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους της ΑΤΙΚ, Σουλεϊμάν Γκιουρχάν, εκπρόσωπος της Κόκκινης Βοήθειας (Rote Hilfe), με συντονιστή της συζήτησης εκπρόσωπο από την πλευρά της κοινής πλατφόρμας αλληλεγγύης Γκίσεν και Κουρδιστάν. Πριν αρχίσει η ενημέρωση, διαβάστηκε το γράμμα της Μπανού Μπουγιούκαβτζι και καταχειροκροτήθηκε.
Ο εκπρόσωπος της Κόκκινης Βοήθειας (http://www.rote-hilfe.de/) εξήγησε το ιστορικό υπόβαθρο των νόμων 129 a/b. Είπε ότι η δίκη που εκδικάζεται στο Μόναχο είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων και ενημέρωσε ότι με βάση αυτόν τον νόμο απαγορεύτηκε η δράση του ΚΚ Γερμανίας και έγιναν οι διώξεις της ΡΑΦ (RAF). Ενημέρωσε σχετικά με την απαγόρευση των PKK, DHKPC, τις συλλήψεις και σχετικά με την εξελισσόμενη καμπάνια ενάντια στην απαγόρευση του PKK. Επειδή η δίκη στο Μόναχο εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Μαρξιστικού Λενινιστικού (TKP/ML) είναι δίκη πιλότος και θα πληθαίνουν οι διώξεις με βάση τον νόμο 129 a/b, το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε, είναι απαραίτητο να δυναμώσει και να κλιμακωθεί η αλληλεγγύη.

Ο δικηγόρος Γιενέρ Σοζέν αφού έδωσε κάποιες πληροφορίες για τον νόμο, εξήγησε με παραδείγματα ότι οι αποφάσεις για τις διώξεις είναι απολύτως πολιτικές. Η δίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Μαρξιστικού Λενινιστικού (TKP/ML) στο Μόναχο στηρίζεται στις πληροφορίες του τουρκικού κράτους. Είπε ακόμη, ότι στο Ανώτατο δικαστήριο του Μονάχου στην πραγματικότητα διώκεται μια οργάνωση και ο καθένας σαν κομμάτι αυτής της οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του τουρκικού κράτους, αν και δεν υπάρχει καμιά αντιστοιχία με το γερμανικό δίκαιο. Τόνισε την ανάγκη να γράφονται επιστολές αλληλεγγύης στους κρατούμενους και επειδή οι αποφάσεις στις πολιτικές δίκες είναι πολιτικές, η μαζική αλληλεγγύη στους δρόμους απέναντί τους πρέπει να είναι πολιτική. Σ’ αυτό το σημείο ανέφερε τα λόγια του Μουσλούμ Ελμά: «Αυτή η δίκη θα κερδηθεί στους δρόμους».

Ο εκπρόσωπος της διεθνούς επιτροπής αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους της ΑΤΙΚ (ATİK UPOTUDAK), Σουλεϊμάν Γκιουρτζάν, μίλησε σχετικά με το παρασκήνιο της δίκης και για τις σχέσεις των δυο κρατών, Τουρκίας και Γερμανίας, από το παρελθόν έως σήμερα. Έδωσε παραδείγματα σχετικά με τη συνεργασία των δυο κρατών στην διάρκεια των δυο ιμπεριαλιστικών πολέμων. Είπε ότι η δίωξη και η δίκη των δέκα κομμουνιστών επαναστατών στο Μόναχο πρέπει να εξεταστεί παίρνοντας υπόψη ότι το γερμανικό κράτος ιστορικά είναι αντικομμουνιστικό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα διώξεων την δίκη της Κομμουνιστικής Ένωσης Κολωνίας το 1850, την δίκη του Δημητρώφ, την απαγόρευση των οργανώσεων RAF και Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Τόνισε επίσης ότι η κίνηση του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Γερμανίας (MLPD) να βάλει υποψήφιους, στη διεθνή λίστα, στις γενικές εκλογές της Γερμανίας, τους δυο κρατούμενους είναι μια σημαντική επίδειξη αλληλεγγύης. Ανέφερε παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι οι μεταναστευτικές, προοδευτικές και δημοκρατικές συλλογικότητες στη Γερμανία ιστορικά υιοθέτησαν τη στάση της κοινής δράσης απέναντι σε κάθε αδικία και στους αγώνες τους απέναντι στον τούρκικο φασισμό. Τελειώνοντας ανέφερε ένα απόσπασμα από την απολογία του Μουσλούμ Ελμά: «Στην Ευρώπη, ένα ξίφος της δημοκρατίας κινείται πάνω μας. Αυτό το ξίφος μοιάζει με το ξίφος που χρόνια πριν κινούνταν πάνω μας από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Απέναντι σ’ αυτό το ξίφος δεν θα τραβήξουμε πίσω τον λαιμό μας. Αντέχουμε τον πόνο. Όμως δεν θα υποκύψουμε και αυτό για κανέναν λόγο δεν το παζαρεύουμε!».

Στο τέλος ανακοινώθηκε ότι στις 28 του Οκτώβρη θα γίνει συγκέντρωση μπροστά στο Ανώτατο δικαστήριο του Μονάχου. Η οργανωτική επιτροπή κάλεσε όλους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.