Σελίδες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

«Πολιτική η δίωξη» των δέκα Τούρκων αγωνιστών της ATIK

Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος

Δυναμώνει πανευρωπαϊκά το κίνημα συμπαράστασης για την απελευθέρωση των 10 Τούρκων αγωνιστών, μελών της ΑΤΙΚ (Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη), ενώ συνεχίζεται η δίκη τους στο Μόναχο, η οποία ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου.

Οπως ενημέρωσαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέλη της Επιτροπής Υποστήριξης των Τούρκων της ΑΤΙΚ, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Γερμανία ως προς το θέμα.

Ενώ στην αρχή οι κατηγορούμενοι παρουσιάζονταν σαν «τρομοκράτες» από γερμανικά και τουρκικά μέσα, πολύς κόσμος έχει πια αντιληφθεί πως στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν δικάζονται για κάποια παράνομη πράξη αλλά για τις κομμουνιστικές και επαναστατικές ιδέες τους.
«Ακόμα και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ανοιχτά πλέον παραδέχονται πως πρόκειται για πολιτικές διώξεις», υπογράμμισε ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ), προσθέτοντας πως «οι απολογίες των κατηγορουμένων αποτελούν γροθιά στο στομάχι της γερμανικής κυβέρνησης και ένα δριμύ “κατηγορώ” κατά της φασιστικής κυβέρνησης Ερντογάν, ειδικά σε μια περίοδο που η κατάσταση στην Τουρκία είναι ιδιαιτέρως άσχημη για κάθε δημοκρατικό πολίτη και ιδιαίτερα για αριστερές και κομμουνιστικές οργανώσεις, οι οποίες είναι όλες παράνομες».

Η κατηγορία που βαραίνει τους συγκεκριμένους ανθρώπους είναι πως αποτελούν μέλη του παράνομου στην Τουρκία TKP-ML.

«Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στις κατηγορίες. Πρόκειται για μια γενικευμένη επίθεση στους αγωνιστές και μια προσπάθεια τρομοκράτησης όσων εργαζομένων παλεύουν για τα δικαιώματά τους», δηλώνει ο Αλί Μπουλούτ, μέλος της ΑΤΙΚ, ο οποίος παρακολουθεί στενά την εκδίκαση της υπόθεσης και ζητά την έμπρακτη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες τις δικάσιμους στο Μόναχο τη συμπαράστασή τους εκφράζουν πολλά στελέχη και βουλευτές του HDP.

«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των 10 αγωνιστών-κομμουνιστών που διώκονται για τις ιδέες τους» πρόσθεσε ο Παύλος Αντωνόπουλος (ΝΑΡ), θυμίζοντας πως στην Τουρκία, στην οποία ο ίδιος βρέθηκε πριν από λίγες μέρες, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαρκώς ανανεώνεται, απαγορεύονται τα πάντα, ενώ πρόσφατα απολύθηκαν 11.000 εκπαιδευτικοί».

Την αλληλεγγύη της εξέφρασε και η Μάνια Μπαρσέφσκι (ΛΑ.Ε.), σημειώνοντας πως «ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την απολύτως καταδικαστέα απόπειρα πραξικοπήματος για να καταστείλει κάθε δημοκρατική ελευθερία και εργατική διεκδίκηση στην Τουρκία».

Ο Χρήστος Κάτσικας από το Μ-Λ ΚΚΕ τόνισε ότι «οι απολογίες των Tούρκων επαναστατών είναι υπόδειγμα στάσης για όλους τους αγωνιστές και γροθιά στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.

»Το κύμα αλληλεγγύης που ξεσηκώνεται δεν είναι μόνο μια έμπρακτη απάντηση απέναντι σε μια φασίζουσα πολιτική, αλλά και απόδειξη του δύσκολου μα ελπιδοφόρου δρόμου που αργά ή γρήγορα θα βαδίσουν οι λαοί».

Παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη ήταν και μέλη της ΟΡΜΑ. H Επιτροπή Στήριξης των Τούρκων της ΑΤΙΚ διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης για τις διώξεις αύριο το απόγευμα (19.00) στην ΑΣΟΕΕ.

http://www.efsyn.gr/