Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Ενημερωτικό σημείωμα για την δίκη της ΑΤΙΚ στην Γερμανία και πρόσκληση για δράση αλληλεγγύης στους δικαζόμενους Τούρκους αγωνιστές

Στις 17 Ιουνίου 2016 πρόκειται να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία της δίκης των 10 στελεχών και μελών της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (στα αγγλικά Confederation of Workers from Turkey in Europe, στην τουρκική γλώσσα Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu) στην Γερμανία. Η δίκη θα γίνει στο ανώτατο δικαστήριο του Μονάχου και είναι η κορύφωση μιας δικαστικής-αστυνομικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 2015 σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα και Γερμανία) κατ΄ εντολή των ομοσπονδιακών γερμανικών δικαστικών αρχών. Εκείνες τις ημέρες είχαν γίνει πολλές συλλήψεις Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών με βάση το δικαστικό γερμανικό ένταλμα το οποίο ζητούσε την έκδοση τους. Τέσσερεις εξ αυτών έγιναν στην Ελλάδα αλλά ύστερα από μια μαζική πανελλαδική κινητοποίηση αλληλεγγύης, οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αντίθετα ο Ντενίζ Πεκτάς εκδόθηκε στην Γαλλία και κατόπιν παραδόθηκε στις γερμανικές αρχές. Σήμερα είναι ένας από τους δέκα κατηγορούμενους στην δίκη. Όλοι τους για ένα και πλέον χρόνο είναι φυλακισμένοι σε διάφορες φυλακές υψίστης ασφάλειας στην Γερμανία. Τα ονόματα των δέκα αντιφασιστών αγωνιστών (εννέα άνδρες και μια γυναίκα) είναι: Müslüm Elma, Haydar Bern, Mehmet Yeşilçalı, Erhan Aktürk, Deniz Pektaş, Sami Solmaz, Musa Demir, D. Banu Büyükvaci, Sinan Aydın και Seyit Ali Uğur. Σχεδόν όλοι τους με ιστορία διώξεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων στην Τουρκία και αργότερα με αγώνες για την δημοκρατία, την ειρήνη και τα εργατικά δικαιώματα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης στις οποίες κατέφυγαν και εργάζονταν μέχρι την σύλληψη τους.
Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την γερμανική εισαγγελία βασιζόμενο σε στοιχεία των τουρκικών φασιστικών αρχών είναι πως οι δέκα αγωνιστές είναι μέλη της παράνομης οργάνωσης Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (μαρξιστικό-λενινιστικό) (TKP/ML). Η κατηγορία βασίζεται στο άρθρο 129 a-b του γερμανικού ποινικού κώδικα που εισήχθη σε αυτόν το 2012 ως τέτοιο αλλά έχει μεγάλη προϊστορία από την δεκαετία του 1970 και αφορά την σύσταση τρομοκρατικών οργανώσεων στο εξωτερικό, κατασχέσεις και στερήσεις αναφορικά με την συμμετοχή και την υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις κλπ. Μια κατηγορία παντελώς αβάσιμη διότι ούτε το TKP/ML είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε φυσικά είναι στην πραγματικότητα τρομοκρατική οργάνωση. Αντίθετα το TKP/ML είναι πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1972 και μέχρι και σήμερα συνεχίζει την πολιτική του δράση στην Τουρκία ενάντια στον φασισμό και την καταπίεση των εργαζόμενων και των λαών της χώρας.

Η δίωξη και η δίκη των Τούρκων αγωνιστών είναι πολιτική. Διώκονται για τις ιδέες τους και για την αντιφασιστική πολιτική δράση τους ενάντια στο φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας και τις κυβερνήσεις του. Για το τούρκικο φασιστικό καθεστώς, κάθε πολιτικό κόμμα που αγωνίζεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες θεωρείται «τρομοκρατικό».
Την ίδια στιγμή, το τούρκικο καθεστώς, δολοφονεί καθημερινά τούρκους και κούρδους αγωνιστές, διαπράττει μαζικά εγκλήματα στο τουρκικό Κουρδιστάν, διώκει και φυλακίζει δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς, και γενικότερα κάθε φωνή που στηλιτεύει την πολιτική των κυβερνήσεων Ερντογάν. Τελευταία επιδιώκει να θέσει εκτός Κοινοβουλίου και νόμου πολιτικά κόμματα που ψηφίστηκαν από εκατομμύρια εκλογείς και προετοιμάζει διώξεις ενάντια στους βουλευτές τους. Σε αυτές τις πολιτικές συνηγορεί η δίωξη των γερμανικών δικαστικών αρχών στα πλαίσια των συμφωνιών με την τούρκικη κυβέρνηση.
Η δίωξη δεν είναι άσχετη με τις στενές σχέσεις και συμφωνίες της Γερμανίας με την Τουρκία αλλά και με την πρόσφατη απαράδεκτη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας για το προσφυγικό. Η δίκη των τούρκων αγωνιστών είναι τμήμα των αντιδημοκρατικών πολιτικών έκτακτης ανάγκης που υιοθετούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και σε κάθε κράτος-μέλος χωριστά .
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει κινητοποιήσεις αλληλεγγύης διεθνώς σε: Τουρκία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ισπανία, Βραζιλία, Μεξικό, και αλλού.
Οι Τούρκοι αγωνιστές δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι τους. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν βρίσκεται μόνον η ηγεσία της ΑΤΙΚ πανευρωπαϊκά. Μαζί της δικάζεται κάθε δημοκρατική και αντιφασιστική φωνή και συλλογικότητα στην Ευρώπη.
Για το προσεχές διάστημα προτείνεται η συγκέντρωση ψηφισμάτων αλληλεγγύης από εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικούς φορείς συλλόγους και επιτροπές γειτονιάς και κάθε συλλογικότητα της πόλης για να αποσταλούν στην ΑΤΙΚ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλληλεγγύης.
Επίσης η οργάνωση κινητοποίησης μπροστά στη Γερμανική Πρεσβεία. Το κάλεσμα να το απευθύνει η Επιτροπή Υποστήριξης, μορφή που είχε επιλεγεί και στην περυσινή ανάλογη κινητοποίηση ενάντια στις εκδόσεις των αγωνιστών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.upotudak.net και www.atik-online.net/english