Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

To Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλήψεις μελών της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη

Οι Gültekin Erol, Kaya Turgut και Pektaş Deniz, μέλη της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (ΑΤΙΚ), συνελήφθησαν και κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού από τα μέσα του περασμένου μήνα. Στο διάστημα μεταξύ 15-18 Απριλίου, μέλη της ΑΤΙΚ συνελήφθησαν επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία, με την κατηγορία της συμμετοχής στο ΚΚ Τουρκίας Μαρξιστικό-Λενινιιστικό ΤΚP/ML, που στην Τουρκία είναι εκτός νόμου.
Από τους τρεις κρατούμενους στην Ελλάδα, που στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, οι δύο είναι αιτούντες πολιτικό άσυλο, καθώς, λόγω της πολιτικής τους δράσης, κινδυνεύουν να εκδοθούν στη Γερμανία και την Τουρκία, και να τιμωρηθούν εκεί ακόμα και με ισόβια κάθειρξη. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι δηλώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση απειλείται ακόμα και η ζωή τους.

Με αφορμή τη δίκη ενός εκ των Τούρκων αγωνιστών, σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο Εφετείο Αθηνών, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο έκδοσης των τριών συλληφθέντων και φυλάκισής τους σε συνθήκες που συνιστούν βασανιστήριο. Με κριτήριο τον σεβασμό του δικαιώματος όχι απλώς σε μια δίκαιη δίκη, αλλά και στην ίδια τη ζωή, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να αρνηθούν την έκδοση των συλληφθέντων και να κάνουν δεκτό το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο.